Detektivarbete och upprensning

Jag har nog alltid varit en Spara. Det finns så mycket i mina gömmor, och de senaste dagarna har det funnits tid att gå igenom en del av det: musik och ljud. Jag har lyssnat på ljudinspelningar från 1980-talet och framåt (några från 1978 också). För några år sedan digitaliserade jag mina kassettband, men sedan har de bara legat som anonyma filer på en hårddisk (eller två, för jag har en säkerhetskopia också).

I några minnesanteckningar har jag börjat fylla i delar av innehållet, och nu fortsätter jag mitt arkiverande. Jag skrattar gott åt när jag visslar falskt och läser sagor med mormor. Jag ler när jag hör mina äldre bröder när de var små; de sjunger och pratar, och ibland hörs svaga viskningar när mamma agerar sufflör.

Men mest är det musik inspelad från radio. Det är Tommy Nilsson och Tone Norum med  Allt som jag känner, Freda’ med En annan del av världen, Björn Afzelius med Tusen bitar, Elton John med Nikita, lite Magnus Uggla och blandad diskomusik. Då och då kommer Celine Dion med My heart will go on från 1997.

Vissa låtar vet jag inte varför jag spelat in, jag minns inte att jag tyckte om dem – och gör det inte nu heller. Jag redigerar och klipper bort, men sparar det mesta. Några låtar är svåra att identifiera, men det är riktigt roligt när jag lyckas hitta dem (hur skulle det gått utan internet och sökmotorer?). Jag skriver ner det jag hör av texten (vilket sällan blir korrekt) och googlar – och vips vet jag låttitel och artist.

Några låtar var efterlängtade, och jag kan se mig rusande till radion för att spela in dem. Men så klart missade man början, och suck när det kom ett trafikmeddelande mitt i den bästa låten. Andra låtar har förmodligen kommit med för att jag missat trycka på av-knappen.

Jag frågar mig själv varför jag inte gjort det här ordentligt på en gång; redigerat och rensat bort sådant jag inte vill spara – så det som är värt något blir lättare att hitta. Det känns bakvänt att fastna i det gamla, jag vill ju framåt och leva i nuet. Men det finns nog en del att lära genom att titta bakåt ibland, och det kan vara ganska roligt. Vilken tur att jag både tycker om skapa och ha ordning.

Annonser
Det här inlägget postades i Ordning & reda och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s